Om Meghan, monarkin och medias whitewashing

Uppdaterat: 28 nov 2020

Ingen älskar att hacka på underdogs lika mycket som britterna gör. De hatälskar underdogs oavsett vilken bransch eller tid i historien vi pratar om. Även dem i sina egna kungahus, ett hus byggt på just underdogs.


För att mina tankar ska få tyngd måste vi titta på den brittiska historien under sent 1700-tal och in på mitten av 1800-talet för att bekanta oss med den drottning som kungahuset till stora delar har whitewashat. Drottning Charlotte av Mecklenburg (1744-1818) härstammade från moriska ättlingar och hade tydliga svarta drag, något som gjorde att hon ansågs ful, vilket ledde till att man i avbildningar av drottningen ändrade hennes ansiktsdrag och hudton. Drottning Charlotte var precis som Meghan Markle av dubbelt ursprung, något som både dåtidens och nutidens medier, samt kungahusets anhängare hakat upp sig på lite för många gånger!


Meghan är, och Charlotte var, två starka och sociala kvinnor som inte ger vika för varken hovetikett eller samhällets krav. Trots det beskrivs båda i tid och otid utifrån deras yttre och de har regelbundet fått sina åsikter förminskade. Båda hade, innan de gifte in sig i det brittiska kungahuset, självständiga liv med olika kulturella intressen som botanik, teater, konst och musik. Även om drottning Charlotte trivdes med sitt nya liv behöll hon fötterna på jorden men hon behandlades tyvärr inte alltid som den kunglighet hon var.


Läs hela artikeln hos Nyhetsbyrån Järva.#socialamedier #influencer #tips

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla