Dags att bojkotta traditionella varumärken som inte ställer krav?

Uppdaterat: 28 nov 2020

I say yes to the headline. På alla språk jag kan så säger jag ja till min extremt klickvänliga rubrik. Varför? Jo jag ska berätta om du har tid att sip this tea & allow me to pour the kettle!


Cirka 2004 gjorde jag mitt första offentliga inträde inom svensk mode och skönhetsindustri. Det gjordes med nervösa steg på Bea Szenfelds modevisning under Stockholm fashion week, som var den första och hittills vad jag vet enda i sitt slag, en show med BARA MÖRKA modeller. Den som med sina privileged minds nu tänker att “men det är motsatt rasism”, eller “separatism skadar mer”, kan bara vara tyst en stund och fortsätta läsa. Eller kanske läsa någon annans inlägg.


Beas show, som jag ofta hänvisar till, väckte dock en fråga som jag än idag kämpar med att acceptera, “varför blev detta ens en grej?”. Varför är det inte mer av en icke-grej än vad det faktiskt är? Ännu idag, 2020, hyllar vi magasin som sätter en mörk person på deras cover, eller ett märke som använder sig av andra människor än pinnsmala supermodeller, så kallade vanliga människor. Jag är inte annorlunda, alla olästa magasin med mörka personer på omslaget som jag har köpt (och bett kassörskan slänga direkt efter) enbart för att öka försäljningssiffrorna, visar det. Men, Lord have mercy, mitt tålamod är lika slut som deras argument för att bevisa motsatsen till poängen i detta inlägg. Det är dags att vi bojkottar alla varumärken som inte är inkluderande oavsett kapitalistiska intressen. Och de varumärken som faktiskt är inkluderande, men som inte ställer krav på sina pr-byråer, samarbetspartners och inhyrda influencers.


Läs hela krönikan hos Nyhetsbyrån Järva.

#socialmedia #inkludering #mångfald #prbyråer #svenskaskönhetsindustrin #svenskamodeindustrin #mångfaldsstrateg

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla